Foreningen for professionelle kunstnere og kunsthåndværkere
 

 

 

ARKIV * UDSTILLINGER 2002

Engle og dæmoner

ved Jo Blicher Møller

25. Maj - 23. Juni  2002

 

Kamael, maleri, olie på lærred, 116 x 89 cm

 

Engle og Dæmoner er måske verdens ældste tema. Disse væseners indbyrdes forhold og ikke mindst relationer til mennesker, har optaget os siden Sumer og Babylon, - ja muligvis tidligere i kulturer som Atlantis og Mu.

Det vrimler med dem i forskellige trosretninger, myter og eventyr. Spørgsmålet kunne være om de første engle i virkeligheden var efterkommere fra højerestående kulturer eller besøgende fra andre solsysterner? Var dæmoner faldne engle eller mutanter?

Engle og dæmoner har haft skiftende funktioner, navne og billedlige udtryk gennem tiden. I Østen, blandt indianere og inuitter, i afrikanske stammer etc. findes beslægtede væsener, det er ikke et nyt bekendtskab, men måske glemt eller forvandsket i overfladiske/ populistiske fortolkninger uden forståelse for den basale karakter.

Jo Blicher Møller har researchet emnet og står netop derfor frit i forhold til gængs opfattelse. Engle har stort set ikke udviklet sig siden senrenæssancens englebasser. De gamle hebræiske beskrivelser handler om skræmmende, magtfulde, lysende væsener. Dem kendte man også til i middelalderen. "Serafer" med seks vinger, fire hoveder og øjne over alt. "Keruber" med flammesværd, fire vinger og fire ansigter mv.

                                

Temaet er ikke helt fremmed for kunstneren, som boede en del af sin barndom i Indien, som han vendte tilbage til i 1993 og det kom der en større produktion Indiensbilleder ud af. Billeder med religiøse og mytologiske motiver hentet fra Hinduisme og Budhisme.

Jo Møller har siden, i en årrække været optaget af en billedundersøgelse af "Nullet og det Liniære Princip", et møde mellem orienten og vestens forskellige livsopfattelser.

Men cirklen er samtidig karakteristisk for middelalderens verdensopfattelse, selvom man ikke godtog nullets tomhed, (nullet er af Indisk (Babylonsk) oprindelse) så troede man på en verden indenfor cirklens sluttede form. Her fandtes også engle- og dæmonherakierne.

I Jo Møller's virke bryder det liniære princip med såvel nullets tomhed, som med det sluttede univers, i en form for billedspaltning hvor der opstår nye billeder, af såvel figurativ som abstrakt værdi.

Engle og dæmoner vokser frem som elementarånder i billedprocessen, hentet i "arkiverne" over vores fælles menneskelige arketyper.

         

29. maj 2002: Foredrag ved Hans Jørgen Frederiksen - lektor og institutleder ved Institut for Kunsthistorie ved Århus Universitet - i forbindelse med udstillingen "Engle og Dæmoner" med kunstner Jo Møller.
Kl. 19.30

 

12. juni 2002:
Rundvisning med billedkunstner Jo Møller i udstillingen "Engle og Dæmoner". Kl. 17.00. Der betales almindelig entré.

 

Jo Blicher Møllers hjemmeside

til top>